Arta de a conduce

Răsfoiam, zilele trecute, un manual de jurnalism radio scris în urmă cu câțiva ani, împreună cu doi colegi de unde FM- Marian Odangiu și Violeta Ficard. Mi-am adus aminte, cu drag, de acele vremuri când primul post de radio privat din Timișoara- Radio Vest- era un reper în audiovizualul timișorean.

Am revăzut câteva pasaje din cartea ”Jurnalism radio. Curs practic de strategii operaționale” și m-am gândit să vă împărtășesc din experiența mea și a colegilor mei de atunci, referitoare la management.

”Analiza diverselor stiluri de conducere are la bază criterii distincte (…). Între acestea se numără: trăsăturile de caracter specifice fiecăruia, competențele acordate managerilor, tipul și sistemul organizatoric, cultura firmei, potențialul și personalitatea subalternilor (…). Experiența a identificat, la extreme, două stiluri de conducere (…), și anume:

  1. stilul autoritar se bazează pe plăcerea de a comanda, de a lua singur decizii, de a nu coopera cu subalternii. Atmosfera creată este una austeră, de supraveghere rigidă și intransigentă a angajaților. Managerul autoritar nu acceptă să fie criticat, în schimb, critică tot timpul, pretinde centralizarea informațiilor, își asumă răspunderea și meritul pentru munca întregii echipe. De cele mai multe ori, această atitudine dă la iveală lacune în pregătire, deprinderi manageriale reduse calitativ, volum de cunoștințe deficitar.

Tipologic vorbind, sunt de reperat mai multe profiluri manageriale subsumate acestui stil de conducere:

–          birocratul îmbrățișează ierarhia rigidă, regulile și regulamentele neflexibile, luate ca pe un mijloc de protecție față de orice intervenție sau agresiune a membrilor organizației.

–          demagogul vorbește mult despre democrație, spirit de echipă, interesele comune ale membrilor organizației, fără să spună, însă, nimic, urmărindu-și doar propriul ideal: atingerea aspirațiilor personale.

–          tehnocratul vrea cu orice preț să-și păstreze scaunul.

–          oportunistul este genul care reușește să se strecoare și să pună mâna pe putere la momentul potrivit.

–          utopistul modernist este, aparent, adeptul liberalismului în conducere. În realitate este un om superficial, care nu are clar definite obiectivele și strategia de conducere.

  1. stilul participativ aparține conducătorului democratic, care denotă o serioasă pregătire în domeniul managementului. Opus stilului autoritar, stilul participativ este orientat spre membrii echipei, stimulând comunicarea și bazându-se pe consultarea subalternilor. Managerul participativ abordează în comun cu angajații problemele care trebuie rezolvate, dezvoltând inițiativa personală și spiritul creator.

Tipologic, un manager participativ este:

–          organizatorul care se bazează pe relații ierarhice, structurate prin definirea clară a atribuților.

–          colaboratorul încurajează echipa să asigure conducerea firmei. Managerul construiește climatul necesar cooperării cu angajații și comunicării, ceea ce facilitează eliminarea dezacordurilor.

–          întreprinzătorul urmărește crearea unei structuri organizatorice în stare să combată birocrația. Este interesat de obținerea rezultatelor, iar relațiile ierarhice se stabilesc în funcție de competență.

–          realistul construiește relații ierarhice bazate pe respect și încredere reciprocă.

–          maximalistul are drept scop obținerea de rezultate durabile, el aparținând categoriei celor care își construiesc singuri cariera.

Activitatea managerială în radiodifuziune se referă, în esență, la relațiile interumane, la travaliul cu oamenii. De aici rezultă succesul în afaceri al unor manageri, dar și falimentul altora, chiar și în momentele în care rezultatele financiare par spectaculoae. Specialiștii cu experiență vorbesc, în acest sens de o serie de norme de conduită care, odată respectate, îi asigură managerului calea spre succes”.

Dar, poate, despre aceste norme, în următoarea ”postare”.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s