Homo liberalis

Alegerile parlamentare i-au trezit la realitate, sper, pe liberalii “înregimentaţi”, deoarece liberalii în gândire, formare şi opţiune au întrevăzut acest eşec. Poate că şi politicienii au ştiut ce urmează să se întâmple, dar nu au dorit să recunoască acest lucru ori au sperat că inevitabilul nu se va produce. Nici nu mai are importanţă, cert este că această lovitură primită în alegerile parlamentare îi poate prăbuşi pe liberali sau îi poate motiva să se ridice, lucru pe care mi-l doresc. Pentru că, ce ar însemna să trăim într-o ţară în care toţi trebuie să purtăm aceeaşi uniformă? Sunt liberală din momentul în care am avut posibilitatea să îmi exercit drepturile politice şi asta s-a întâmplat într-un moment în care lipsa de experienţă şi valul i-a condus pe mulţi spre partea stângă a eşichierului politic. Îmi aduc şi acum aminte, cu drag, de colegii mei- eram în a XII-a- care se amuzau pentru că susţineam şi credeam într-un partid istoric, învechit, cum se vehicula pe vremea aceea. Peste ani, m-am întalnit cu ei şi mulţi îşi schimbaseră opţiunea politică. Dacă atunci termenul „istoric” asociat liberalilor era folosit în sensul peiorativ, acum tocmai de acest lucru are nevoie PNL, de reaşezare în matca sa, de repunere în  linie a adevăratelor valori liberale, autentice. Cred în libertatea de exprimare şi respect acest drept, chiar dacă opiniile expuse sunt diferite de ale mele. Aşa cum spunea Ion Raţiu, „chintesenţa democraţiei se poate exprima într-o singură frază: voi lupta până la ultima mea picătură de sânge, ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine“.
politics-1327276_1280

Liberalismul concepe libertatea individuală civilă, ca prelungindu-se în libertatea politică, aceasta din urmă oferind garanţiile şi asigurând condiţiile libertăţii individuale (Anton Carpinschi). Homo liberalis are înscris în el cultul acţiunii eficiente şi al succesului social.

Omul liber crede în Constituţia care îi garantează libertatea individuală, în statul de drept care o respectă şi o aplică, în separaţia puterilor în stat, în sistemul reprezentativ de factură pluripartidistă, în emanciparea societăţii civile capabilă să controleze şi să corecteze politica statului în sensul apărării drepturilor şi libertăţilor individului.

Rămâne de văzut dacă PNL va fi capabil să se redreseze şi să recâştige încrederea adevăraţilor liberali, susţinători ai principiilor de bază ale liberalismului.

Le doresc succes!

Imagine | Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s